U preko 30 godina iskustva i dobrih referenci u trgovačkoj floti, Thordon je stekao ugled vodećeg proizvođača ekološki prihvatljivih ležajeva za sve vrste brodova (tankeri, kruzeri, kontejnerski brodovi, riječni brodovi, jahte, itd.).
Thordon ležajevi u pomorstvu imaju veliku primjenu kao:

 • ležajevi kormila
 • ležajevi propelerske osovine
 • ležajevi različite primjene na jahtama
 • ležajevi glave dredgera
 • ostale pomorske aplikacije

U preko 30 godina iskustva i dobrih referenci u trgovačkoj floti, Thordon je stekao ugled vodećeg proizvođača ekološki prihvatljivih ležajeva za sve vrste brodova (tankeri, kruzeri, kontejnerski brodovi, riječni brodovi, jahte, itd.).
Thordon ležajevi u pomorstvu imaju veliku primjenu kao:

 • ležajevi kormila
 • ležajevi propelerske osovine
 • ležajevi različite primjene na jahtama
 • ležajevi glave dredgera
 • ostale pomorske aplikacije

LEŽAJEVI KORMILA

Pouzdanost, dug radni vijek i vrhunska usluga korisnicima čini Thordon najboljim izborom u kormilarskim aplikacija u posljednjih 35 godina. Thordon SXL samopodmazujući ležaji postavili su standard u tehnologiji kormilarskih ležaja i međunarodno su prepoznati kao provjeren i učinkovit izbor bez rizika za onečišćenje vode kako kod novogradnji tako i u remontu.

Za novogradnje, Thordon Bearings nudi 15 godina garancije za radni vijek ležaja što je neusporedivo s bilo kojim drugi proizvođačem ležajeva.

Brodovlasnici i projektanti koji su specificirali Thordon SXL ležajeve kormila shvaćaju da je ukupni trošak ležaja tijekom radnog vijeka puno važniji od početne nabavne cijene. Zahvaljujući Thordon distribucijskoj mreži širom sijeta, ležajevi kormila mogu se isporučiti brzo u bilo koje remontno brodogradilište u svijetu.

U pravilu kupci koji su se uvjerili u eksploatacijske performanse proizvoda, tehničku podršku i usluge nakon prodaje od strane Thordon Bearings-a i njegove široke svjetske distribucijske mreže, u budućnosti odabiru Thordon.

 

LEŽAJEVI PROPELERSKE OSOVINE

Thordon nudi dvije vrste sustava ležaja osovine propelera: otvoreni (vodom podmazivan) i zatvoreni sustav.
Otvoreni (vodom podmazivani) sustav – koristi ležajeve od Thordon XL, SXL, RiverTough ili COMPAC (svaki ima svoje specifične prednosti ovisno o kakvim vodama se radi i u kojim uvjetima).Zatvoreni sustav ili Thor-Lube ležajni sustav statvene cijevi – uključuje nemetalni Thordon XL ležaj i agregat koji se sastoji od dijela za cirkulacijsko hlađenje i nadzor uvjeta rada, te TL3G rashladnog fluida (biorazgradivo sredstvo za podmazivanje, hlađenje i zaštitu od korozije, bazirano na vodi, izrađeno kao zamjena za klasična ulja za podmazivanje).

 

LEŽAJEVI RAZLIČITE PRIMJENE NA JAHTAMA

Thordon samopodmazivi ležajevi kormila, osovine propelera i ležajne čahure za palubnu opremu nude miran i tihi rad i pouzdanost potrebnu za današnje moderne jahte.

Thordon COMPAC otvoreni, vodom podmazivan, ležajni sustav propelerske osovine za rad u "plavim vodama" (čisto otvoreno more) garantira dug radni vijek bez rizika ekološkog onečišćenja,nisko trenje i laganu ugradnju. Thordon SXL i Thorodn XL imaju niski koeficijent trenja i dobru otpornost na abrazivno trošenje (SXL bolju od XL-a) i garantiraju dug radni vijek.

Thordon SXL samopodmazujući ležajevi kormila omogućuju rad bez masti za sve kormilarske aplikacije ispod i iznad vodene linije.

ThorPlas ležajne čahure za palubnu opremu dizajnirane su kako bi izdržali jednaka radijalna opterećenja kao i bronca u relativno neabrazivnim suhim ili mokrim aplikacijama, a da pri tome ne koriste nikakvu mast za podmazivanje.
Thordon materijali ugrađeni su na neke od najpoznatijih jahti na svijetu – Athena, Lady Moura, Christina O, Pan Orama, Mirabella V, Octopus, Limitless and Fadlallah te mnoge druge.

 

LEŽAJEVI GLAVE DREDGERA

Za ležajeve glave dredgera koristi se Thordon Composite koji konstantno superiorno nadmašuje gumu još od svog prvog predstavljanja 1970.-e godine.

Trošenje Composite ležajeva u abrazivnim uvjetima je upola manje nego kod gume smanjujući održavanje tijekom stajanja broda. Thordon također nudi ležajeve propelerske osovine za dredgere.

Prednosti:

 • dokazan radni vijek ležaja – traje dvostruko dulje od gume
 • smanjeno vrijeme i troškovi održavanja
 • podmazivanje vodom – bez masti
 • lagana strojna obrada i ugradnja

 

OSTALE POMORSKE APLIKCIJE

Thordon tehnologija nudi razne aplikacije ležajeva za palubne opreme koje izbjegavaju zagađenja, imaju samopodmazujuća svojstva, iznimne su trajnosti i obradivosti, a koriste ThorPlas i HPSXL i TRAXL ležajeve  koji osiguravaju brodovlasniku velike prednosti.